A legegyszerűbb madáretető elkészítéséről, a madáretetők fontosságáról már lejjebb írtam. Most csak pár kiegészítőt írnék le... ötleteket inkább.
Az egyik a földi madáretető.
Ezt a madáretetőt a nagyobb testű madaraknak, galamboknak, de leginkább varjaknak készítettem, nagy szemű kukorica, apróra vágott szalonna, egész dió, és fekete napraforgómagok vannak benne:
A másik pedig a szalonnabőr.
Már írtam, hogy CSAK sótlan, és nem füstölt szalonna, szalonnabőr, zsír és faggyú adható a madaraknak. De én csak tegnap jutottam el odáig, hogy adjak is a madárkáknak. A szalonna bőrét szerintem senki nem eszi meg... akkor meg miért ne lakhatnának jól belőle a madarak? A zsír, ami benne van, nagyon fontos télen, hiszen energiát ad nekik, és melegíti őket.
Így hát aki csak teheti, függesszen fel párat a madáretetői környékére.
Illetve még egy kis meglepetéssel kedveskedhetünk a tollas barátainknak, ez pedig a gyümölcsfűzér.
A rigók például imádják a gyümölcsöket, így talán ők lesznek érte a leghálásabbak.
Az én füzéremen most körte és narancskarikák vannak, de lehet alma is...stb.
Ami nagyon fontos minden gyümölcsnél, főleg a citrusféléknél, hogy nagyon alaposan meg kell mosni őket, ugyanis a héjuk tartósítószereket, rothadásgátlókat... különbörő mérgező vegyszereket tartalmazhatnak.
És akkor most jöjjön pár szó a téli madáritatókról!
"Az odúk mellett az etetők legfontosabb kiegészítője a madáritató. Legyen bár fagy, a jégtől megszabadított, frissen feltöltött itatótálcákat - télen ezek a legkönnyebben kezelhetőek - az etetőre járó madarak előszeretettel használják nemcsak ivásra, de fürdésre is. Ezért nagyon fontos, hogy az etetők közvetlen közelében itatót is működtessünk."
Az itató pedig lehet műanyag tálból, cserép alátétből, bármiből!
Téli madárvédelemre fel!
Ötleteket, megjegyzéseket mindig szívesen látok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése